Sałatka z tuńczyka i brokułu

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • 3 jajka
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 1 łyżka szczypiorku
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sos:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego light
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić. Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić i wystudzić. Tuńczyka odcedzić, pieczarki pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i przygotować sos.



Krok 2

Przygotowujemy sos. Jogurt grecki przelać do szklanki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę przygotowanym sosem, wymieszać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.