Kotlet w panierce z amarantusa jest smacznym i zdrowym daniem. Panierka pasuje do każdego rodzaju kotleta. Amarantus zawiera duże ilości żelaza i pod tym kątem nie ma sobie równych. Jest cennym źródłem białka. Wyróżnia go drobna frakcja skrobi. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Cielęcinę myjemy, suszymy, kroimy i rozbijamy tłuczkiem. Następnie dodajemy przyprawy i czekamy, aż mięso nimi przesiąknie.
Przygotowujemy 2 miski. W jednej z nich roztrzepujemy widelcem jajko, a w drugiej dokładnie mieszamy amarantus z mąką.
Kotlety obtaczamy w jajku i amarantusie. Po wymieszaniu smażymy na rozgrzanym maśle.
Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy np. na serwetce.
Danie można podać z ziemniakami i zielonym groszkiem.
Dodaj komentarz