Kotlet w panierce z amarantusa

Kotlet w panierce z amarantusa jest smacznym i zdrowym daniem. Panierka pasuje do każdego rodzaju kotleta. Amarantus zawiera duże ilości żelaza i pod tym kątem nie ma sobie równych. Jest cennym źródłem białka. Wyróżnia go drobna frakcja skrobi. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg cielęciny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 4 łyżki mąki
  • 100 g masła

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę myjemy, suszymy, kroimy i rozbijamy tłuczkiem. Następnie dodajemy przyprawy i czekamy, aż mięso nimi przesiąknie.



Krok 2

Przygotowujemy 2 miski. W jednej z nich roztrzepujemy widelcem jajko, a w drugiej dokładnie mieszamy amarantus z mąką.



Krok 3

Kotlety obtaczamy w jajku i amarantusie. Po wymieszaniu smażymy na rozgrzanym maśle.



Krok 4

Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy np. na serwetce.



Wskazówki

Danie można podać z ziemniakami i zielonym groszkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.