Kotlety cielęce na sałacie

Kotleciki cielęce są doskonałym daniem na każdą okazję. Krucha sałata dodaje im smaku oraz sprawia, że potrawa jest jeszcze smaczniejsza i lekka, a zarazem dietetyczna. Kotlety możemy podać na ciepło i na zimno.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg cielęciny,
  • -2 jajka,
  • -2 łyżki bułki tartej,
  • -1 łyżeczka soli,
  • -1 łyżeczka pieprzu,
  • -1 ząbek czosnku,
  • -50 g mąki pszennej,
  • -1 łyżeczka rozmarynu,
  • -1/2 kruchej sałaty,
  • -100 g tłuszczu do smażenia

Przygotowanie

Krok1

Cielęcinę mielimy razem z czosnkiem, dodajemy jajka, sól oraz pieprz, a także rozmaryn i bułkę tartą. Całość mieszamy dokładnie.



Krok 2

Z masy formujemy kotlety, które posypujemy mąką i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej ze stron.



Krok 3

Podajemy je na liściach kruchej sałaty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.