Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić.
Do miski wybić jajka, dodać mleko, sól i pieprz, roztrzepać widelcem. Pomidora pokroić w kosteczkę, natkę pietruszki opłukać, drobno pokroić, dodać do jajek, dokładnie wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz na patelni wylać masę jajeczną, na wolnym ogniu, pod przykryciem usmażyć omlet z obydwuch stron na złoty kolor. Omlet pokroić w paski, zwinąć każdy w rulonik.
Z mięsa mielonego formować w dłoni owalne kotlety, lekko spłaszczyć, nałożyć na każdy kotlet po jednym ruloniku omleta, dobrze zlepić, uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na wolnym ogniu, aby w środku nie były surowe, na złoty kolor. Kotlety układać na liściach sałaty, udekorować koperkiem i pomidorkami.
Dodaj komentarz