Wegetariańskie mini pizze

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 dag drożdży
  • 2/3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 120 ml wody gazowanej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy

Dodatkowo:

  • 3 łyżki ketchupu z ziołami
  • 1 mały por
  • 12-15 dag boczniaków
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki żółtej
  • 7-10 dag żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem trzcinowym, połączyć z ciepłą wodą gazowaną, dodać sól, oliwę i kurkumę, wymieszać.



Krok 2

Następnie wsypać mąkę i wyrabiać około 7-10 minut. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę.



Krok 3

W międzyczasie pokrojony por zeszklić na oliwie, wsypać pokrojone boczniaki, podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.



Krok 4

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.



Krok 5

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 6

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3-4 kawałki, uformować kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą i rozciągnąć formując krążki. Odłożyć w ciepła miejsce na 10 minut.



Krok 7

Następnie posmarować ketchupem z ziołami, wyłożyć boczniaki i paprykę, posypać żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, włożyć blaszkę z pizzerkami i piec około 12-13 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.