Kotlety z indyka z dyniowym purée i musztardowym sosem śmietanowym

Danie jak z wykwintnej restauracji. A mimo to banalnie proste w przygotowaniu. Pięknie się prezentuje i stanowi miłą odmianę od zwyczajnej, tradycyjnej kuchni.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 4 łyżki oleju
  • ½ średniej dyni
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki śmietanki Łaciatej 18%
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, a twardy miąższ kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie blendujemy.



Krok 2

Mięso mielone łączymy z połową posiekanej natki pietruszki, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Formujemy kotleciki i obsmażamy je na oleju.



Krok 3

Przygotowujemy sos. Mieszamy śmietankę Łaciatą z musztardą i solą, po czym całość zagotowujemy.



Krok 4

Kotlety podajemy z purée z dyni i polewamy sosem musztardowo-śmietanowym. Posypujemy pozostałą posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.