Orzechowe ciasteczka z mąką kukurydzianą

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 15 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 15 dag masła Łaciate
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag orzechów nerkowca
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • Kolorowa posypka
  • Czekolada deserowa

Przygotowanie

Krok 1

Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtko, cukier puder, aromat migdałowy i zmielone orzechy nerkowca. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30-40 minut.



Krok 2

Następnie ciasto rozwałkować i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka ( można odbić wzorki pieczątką) . Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć na 10-12 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Upieczone ciasteczka ostudzić i ozdobić według uznania, np. czekoladą i kolorową posypką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.