Krem czekoladowy z migdałami to pyszny i słodki deser bez pieczenia. Jest puszysty i aksamitny. Migdały możemy zastąpić innymi ulubionymi orzechami.
Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Ze śmietanką
Czekoladę rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej. Jak się rozpuści odkładamy do ostygnięcia.
Zimną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i chowamy ją do lodówki.
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na parze gotującej się wody. Robimy to szybko aby nie sparzyć białek.
W osobnej miseczce ubijamy żółtka nad garnkiem gotującej się wody. Roimy to szybko, aby żółtka się nie ścięły. Do ubitych żółtek wlewamy czekoladę i miksujemy całość.
Wyjmujemy ubitą kremówkę, dodajemy ją do żółtek z czekoladą. Mieszamy wszystko delikatnie. Dodajemy na koniec brandy oraz pianę z białek. Całość znów mieszamy delikatnie. Przekładamy krem do szklanek, miseczek. Odstawiamy do lodówki na 5-6 godzin, a nawet na całą noc.
Krem czekoladowy podajemy z posiekanymi migdałami.
Dodaj komentarz