Krem czekoladowy z migdałami

Krem czekoladowy z migdałami to pyszny i słodki deser bez pieczenia. Jest puszysty i aksamitny. Migdały możemy zastąpić innymi ulubionymi orzechami.

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy,

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy,

Ze śmietanką


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • - 2 czekolady mleczne
  • - 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • - 3 jajka
  • - 2 łyżeczki brandy (można pominąć)
  • - 2 łyżki posiekanych migdałów

Przygotowanie

Krok 1
Czekoladę rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej. Jak się rozpuści odkładamy do ostygnięcia.

Krok 2
Zimną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i chowamy ją do lodówki.

Krok 3
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na parze gotującej się wody. Robimy to szybko aby nie sparzyć białek.

Krok 4
W osobnej miseczce ubijamy żółtka nad garnkiem gotującej się wody. Roimy to szybko, aby żółtka się nie ścięły. Do ubitych żółtek wlewamy czekoladę i miksujemy całość.

Krok 5
Wyjmujemy ubitą kremówkę, dodajemy ją do żółtek z czekoladą. Mieszamy wszystko delikatnie. Dodajemy na koniec brandy oraz pianę z białek. Całość znów mieszamy delikatnie. Przekładamy krem do szklanek, miseczek. Odstawiamy do lodówki na 5-6 godzin, a nawet na całą noc.

Krok 6
Krem czekoladowy podajemy z posiekanymi migdałami.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.