Krem czekoladowy z migdałami

3.67
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Orzechy

Składniki

Składniki:

- 250 g Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)

- 2 czekolady mleczne

- 3 łyżeczki ciemnego kakao

- 3 jajka

- 2 łyżeczki brandy (można pominąć)

- 2 łyżki posiekanych migdałów

Przygotowanie

Krok 1
  • Czekoladę rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej. Jak się rozpuści odkładamy do ostygnięcia.
Krok 2
  • Zimną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i chowamy ją do lodówki.
Krok 3
  • Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na parze gotującej się wody. Robimy to szybko aby nie sparzyć białek.
Krok 4
  • W osobnej miseczce ubijamy żółtka nad garnkiem gotującej się wody. Roimy to szybko, aby żółtka się nie ścięły. Do ubitych żółtek wlewamy czekoladę i miksujemy całość.
Krok 5
  • Wyjmujemy ubitą kremówkę, dodajemy ją do żółtek z czekoladą. Mieszamy wszystko delikatnie. Dodajemy na koniec brandy oraz pianę z białek. Całość znów mieszamy delikatnie. Przekładamy krem do szklanek, miseczek. Odstawiamy do lodówki na 5-6 godzin, a nawet na całą noc.
Krok 6
  • Krem czekoladowy podajemy z posiekanymi migdałami.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0