Krem z cukinii i pora

Autor:

Ania321

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg cukini
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Pieprz biały
  • Sól do smaku
  • 1 l wody
  • 3 kromki chleba

Przygotowanie

Krok 1

Rozpuścić w rondlu masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić ją.



Krok 2

Cukinię pokroić w grubą kostkę, pora w plasterki. Wrzucić warzywa do cebuli i smażyć na małym ogniu około 5 minut. Zalać warzywa wodą. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować całość przez około kwadrans.



Krok 3

Zmiksować zupę blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przyprawić zupę do smaku i gotować jeszcze 1-2 minuty.



Krok 4

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony w kostkę chleb (może być czerstwy) i usmażyć grzanki. Zdjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



Krok 5

Podawać zupę z grzankami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.