Zielone spaghetti z śmietankowym pesto i krewetkami

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 16 obranych krewetek
  • 1 mała zielona pikantna papryczka
  • 50 g masła Mazurski Smak
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g świeżej rukoli
  • 3 łyżki Dipu śmietanowego z czosnkiem i ziołami typu crème fraiche
  • garść orzeszków pinii
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania - starty ser Jantar Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni podsmaż masło, dodaj drobno posiekany czosnek, krewetki oraz drobno pokrojną pikantną papryczkę. Smaż na małym ogniu przez 3 - 4 minuty.



Krok 2

Szpinak, rukolę oraz olej zblenduj na gładką pastę. Wymieszaj ją z dipem oraz dopraw solą i pieprzem. Śmietankowe pesto przełóż do krewetek, wymieszaj dokładnie i podsmaż całość przez 2 minuty na małym ogniu.



Krok 3

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsącz z wody i jeszcze ciepły przełóż na patelnię i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Przed podaniem posyp tartym serem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.