Aromatyczna i naprawdę wyjątkowa w smaku... Taka właśnie jest zupa z kalafiora oraz sera gorgonzola. Lekko pikantna za sprawą sera, delikatnie orzechowa dzięki kalafiorowi. Jeśli znudziły Cię już klasyczne kremy i szukasz nieoczywistych połączeń smaków - ta zupa jest zdecydowanie dla Ciebie.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. Bulion zagotować. Kalafiora podzielić na różyczki.
W szerokim garnku rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać czosnek, a po minucie także kalafior. Chwilę razem smażyć, po czym zalać całość gorącym bulionem.
Gdy kalafior będzie już miękki, zupę zblendować na gładki krem. Dodać pokruszony ser gorgonzola i ponownie zblendować.
Zupę doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rozlać do miseczek, opcjonalnie posypać grzankami.
Dodaj komentarz