Krem ziemniaczany z boczkiem

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20-30 dag boczku wędzonego
  • 1 por
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 l rosołu
  • 100 g serka topionego
  • Pieprz czarny
  • Sól do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona

Przygotowanie

Krok 1

Boczek pokroić w paski i usmażyć na rumiano, następnie zdjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



Krok 2

Na tłuszczu, który wytopił się z boczku zeszklić pokrojonego w plasterki pora.



Krok 3

Przełożyć pora do garnka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać warzywa rosołem i gotować około pół godziny.



Krok 4

Zmiksować zupę na gładki krem.



Krok 5

Dodać serek topiony i gotować na małym ogniu, aż się rozpuści. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej.



Krok 6

Podawać z ułożonym na wierzchu boczkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.