KREMOWA ZUPA DYNIOWA W MISECZKACH Z PIECZONEJ DYNI

Autor:

Forward1

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Fit

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Fit

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • 3 dynie o wadze ok.1000 g
  • 1 marchew
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • pomidor ( bez skórki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżki masła ŁACIATE
  • 1 łyżka śmietany ŁACIATA
  • sól, pieprz, chili, czerwone curry, ziarna sezamu
  • zielona pietruszka

Przygotowanie

Krok 1

Dwie dynie przeciąć na wysokości ¾. Górne części będą służyły jako pokryweczki. Oczyścić z nasion.



Krok 2

Trzecią dynię przekroić w połowie i też oczyścić z nasion. Wszystkie upiec w piekarniku do miękkości. Pozostałe jarzyny oczyścić , pokroić i podsmażyć na oliwie z masłem. Dodać puree dyniowe z jednej dyni, przyprawy i wrzącą wodę. Gotować do miękkości. Zblendować .



Krok 3

Podawać krem w upieczonych połówkach. Dekorować zieloną pietruszką. Nakryć pokryweczkami z upieczonej dyni.



Wskazówki

Najlepiej wybrać dynię Hokkaido, gdyż posiadają ładny, intensywny kolor miąższu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.