Pizza z zielonymi warzywami

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 szkl mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżeczka suchych drożdży,
  • 1 łyżka oleju,
  • duża szczypta soli,
  • 5 dużych łyżek ciepłej wody,
  • 1/3 brokuła,
  • 4 brukselki,
  • 1/4 zielonego ogórka,
  • 2 solidne garście tartego żółtego sera Mlekpol,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie do smaku,
  • czosnek granulowany do smaku,
  • blaszka piekarnikowa,
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wkładamy składniki na ciasto i szybko zagniatamy. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie brokuł i brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Ogórek myjemy i kroimy w kostkę. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatne rozciągamy. Smarujemy ketchupem i posypujemy serem oraz przyprawami. Układamy na środku pokrojoną brukselkę, a wokół różyczki brokuła. Posypujemy pokrojonym ogórkiem, serem i przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.