Pyszna, wyjątkowo kremowa zupa z pieczarkami, która zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Jest niezwykle aromatyczna i znika z talerzy bardzo szybko.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Skrzydełka myjemy i przekładamy do garnka, gdzie dolewamy 3 szklanki wody. Gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, po czym dokładamy pieczarki, całość przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy 10 minut.
Pieczarki i cebulę wrzucamy do garnka (zostawiamy ¼ pieczarek na patelni) i wszystko razem dusimy jeszcze przez ok. 15 minut. Dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki i śmietankę Łaciatą. Wszystko blendujemy. Dodajemy pozostałe pieczarki i pozostałą natkę pietruszki.
Dodaj komentarz