Kremowa zupa z pieczarkami

Pyszna, wyjątkowo kremowa zupa z pieczarkami, która zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Jest niezwykle aromatyczna i znika z talerzy bardzo szybko.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g pieczarek
  • - 2 ziemniaki
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 2 skrzydełka z kurczaka,
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 3 łyżki masła
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Skrzydełka myjemy i przekładamy do garnka, gdzie dolewamy 3 szklanki wody. Gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa.



Krok 2

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, po czym dokładamy pieczarki, całość przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy 10 minut.



Krok 3

Pieczarki i cebulę wrzucamy do garnka (zostawiamy ¼ pieczarek na patelni) i wszystko razem dusimy jeszcze przez ok. 15 minut. Dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki i śmietankę Łaciatą. Wszystko blendujemy. Dodajemy pozostałe pieczarki i pozostałą natkę pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.