Tartaletki kakaowe z malinami i borówką

Pyszne kakaowe tartaletki z budyniem i owocami to idealny deser na każde przyjęcie. Na pewno zasmakuje Twoim dzieciom.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 75 g zimnego masła Rolmlecz
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko

Krem:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 350 ml mleka Łaciate 2%
  • 25 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 30 g masła Rolmlecz
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • masło Rolmlecz do posmarowania foremek
  • ok. 100 g malin
  • ok. 80 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier puder, kakao, jajko oraz pokrojone masło. Składniki siekamy nożem. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 190°C. Ciasto rozwałkowujemy. Foremki na mini tarty smarujemy lekko masłem. Wykładamy je ciastem. Spody nakłuwamy widelcem. Wkładamy gotowe formy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu mini tarty wyjmujemy i studzimy.



Krok 3

Przygotowujemy krem: Z mleka odlewamy połowę szklanki i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy. Pozostałą część mleka zagotowujemy ze śmietanką, cukrem i masłem. Następnie wlewamy mieszankę proszku budyniowego i mleka. Mieszamy całość i gotujemy przez około 2-3 minut, ciągle mieszając.



Krok 4

Przelewamy gotowy krem budyniowy do upieczonych mini tart. Owoce myjemy i suszymy.



Krok 5

Gdy krem budyniowy przestygnie dodajemy świeże owoce. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.