Pyszne kakaowe tartaletki z budyniem i owocami to idealny deser na każde przyjęcie. Na pewno zasmakuje Twoim dzieciom.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier puder, kakao, jajko oraz pokrojone masło. Składniki siekamy nożem. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 190°C. Ciasto rozwałkowujemy. Foremki na mini tarty smarujemy lekko masłem. Wykładamy je ciastem. Spody nakłuwamy widelcem. Wkładamy gotowe formy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu mini tarty wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy krem: Z mleka odlewamy połowę szklanki i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy. Pozostałą część mleka zagotowujemy ze śmietanką, cukrem i masłem. Następnie wlewamy mieszankę proszku budyniowego i mleka. Mieszamy całość i gotujemy przez około 2-3 minut, ciągle mieszając.
Przelewamy gotowy krem budyniowy do upieczonych mini tart. Owoce myjemy i suszymy.
Gdy krem budyniowy przestygnie dodajemy świeże owoce. Smacznego!
Dodaj komentarz