Ryba po grecku

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Filet z białej ryby ( dorsz, mintaj)
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • ½ selera
  • 4 cebule
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • Sól i pieprz
  • Listki laurowe
  • Ziele angielskie
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 2 szkl. wody

Panierka:

  • Mąka do obtaczania
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 2

Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na oleju.



Krok 3

Dodać do podsmażonej cebuli, warzywa i przyprawy, dusić 2 minuty.



Krok 4

Następnie wlać wodę i dusić jeszcze kilka minut.



Krok 5

Koncentrat pomidorowy dodać na końcu, razem poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem.



Krok 6

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą pieprzem i przyprawą do ryb, obtaczać w mące, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.





Krok 7

Układać ryby w salaterce warstwami, ryby i warzywa na przemian.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.