Krewetkowe rogaliki z ciasta francuskiego

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze Soja Skorupiaki

Składniki

Składniki

16 krewetek tygrysich

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 łyżki sosu sojowego

2 ząbki czosnku

1 żółtko

Przygotowanie

Krok 1
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Krewetki oczyszczamy.                                     
Krok 2
  • Mieszamy sos sojowy z czosnkiem i w tak powstałej marynacie marynujemy krewetki przez 30 minut.
Krok 3
  • Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Odsączamy krewetki. Ciasto francuskie tniemy na trójkąty. Na szerszym boku układamy krewetkę i zwijamy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Krok 4
  • Pieczemy przez około 15 minut, aż rogaliki się zarumienią.

Wskazówki

  • Danie doskonale pasuje z sosem czosnkowym. Do sosu potrzebujemy 2 ząbków czosnku,180 g jogurtu, sól i pieprz do smaku. Do jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawimy do smaku przyprawami i wszystko razem mieszamy.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0