Krewetkowe rogaliki z ciasta francuskiego

Rewelacyjna przekąska, która praktycznie nie wymaga czasu! Robi się prawie sama, smakuje wybornie, zachwyca wyglądem – czego chcieć więcej? Idealna na imprezy ze znajomymi.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 16 krewetek tygrysich
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Krewetki oczyszczamy.



Krok 2

Mieszamy sos sojowy z czosnkiem i w tak powstałej marynacie marynujemy krewetki przez 30 minut.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Odsączamy krewetki. Ciasto francuskie tniemy na trójkąty. Na szerszym boku układamy krewetkę i zwijamy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.



Krok 4

Pieczemy przez około 15 minut, aż rogaliki się zarumienią.



Wskazówki

Danie doskonale pasuje z sosem czosnkowym. Do sosu potrzebujemy 2 ząbków czosnku,180 g jogurtu, sól i pieprz do smaku. Do jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawimy do smaku przyprawami i wszystko razem mieszamy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.