Krewetkowe tortille z mango i kolendrą

Oryginalny i ciekawy sposób na podanie tortilli. Krewetkowe tortille z mango i kolendrą zaskoczą miło każdego. Samo danie nie jest bardzo skomplikowane, a efekt jest rewelacyjny.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 8 tortilli
  • 2 opakowania ulubionej sałaty np. roszponki, rukoli
  • 1 kg krewetek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 cytryna
  • garść kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie szklimy na oleju. Mango, marchewkę i papryki kroimy w kostkę i dodajemy do czosnku.



Krok 2

Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, posiekaną drobno kolendrę. Przyprawiamy do smaku. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną.



Krok 3

Dodajemy krewetki i dusimy 5 minut.



Krok 4

Podgrzewamy lub grillujemy tortille. Na każdą układamy porcję sałaty. Następnie układamy przygotowany farsz i całość zawijamy. Podajemy ciepłe.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.