Kawałki cielęce z suszonymi pomidorami

Potrawa zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy, chociaż jest prosta i tania. Sos sojowy dodaje jej oryginalnego, wysublimowanego smaku. Może być podawana zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem czy kaszą.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa cielęcego
  • 2 cebule
  • 2 pory
  • 300 g pieczarek
  • 2 puszki suszonych pomidorów
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 18%
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 litra naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Mięso cielęce kroimy w plastry, a następnie przy użyciu tłuczka lekko je rozbijamy i kroimy na kawałki. Następnie podsmażamy na klarowanym maśle.



Krok 2

Cebulę, pory i pieczarki kroimy w średnią kostkę i podsmażamy razem z mięsem. Wlewamy bulion i dodajemy sos sojowy. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy razem ok. 20 min.



Krok 3

Suszone pomidory dodajemy do mięsa i gotujemy kolejne 10 min. Potrawę mieszamy często, aby się nie przypaliła.



Krok 4

Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę Łaciatą i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dusimy pod przykryciem kolejne 5-10 min. Podajemy z ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.