Krokiety z gotowanym mięsem i suszonymi grzybami

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 garść grzybów suszonych
  • 800 g żeberek wieprzowych (ugotowanych)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • ⅓ szkl. wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól do smaku
  • Pieprz
  • Bułka tarta do panierowania
  • Jajko do panierowania
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia.



Krok 2

Następnie gotować przez 15 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić grzyby.



Krok 3

Ugotowane mięso obrać z kości.



Krok 4

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym.



Krok 5

Mięso, grzyby i cebulkę wymieszać i zmielić w maszynce. Doprawić farsz pieprzem i solą.



Krok 6

Przygotować ciasto na naleśniki z mleka, mąki, wody gazowanej, jajka , szczypty soli i oliwy. Usmażyć naleśniki.



Krok 7

Nakładać farsz, zawijać krokiety. Panierować w bułce tartej i roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu i soli.



Krok 8

Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.



Wskazówki

Do przygotowania krokietów można użyć mięsa, na którym została uprzednio ugotowana zupa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.