Cielęcina w cynamonie

Cielęcina w cynamonie to pozycja w jadłospisie godna uwagi. Cynamon jest przyprawą, którą charakteryzują liczne właściwości lecznicze. Jest również sprawdzonym środkiem na odchudzanie. Pomaga także w czasie przeziębień i przy dolegliwościach związanych żołądkiem.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg cielęciny,
  • 1/3 szklanki mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 duże cebule,
  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • 2 kawałki cynamonu,
  • 800 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 szklanki śmietanki Łaciatej 18%,
  • 100 g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę kroimy w kostkę, posypujemy mąką i mieszamy, aby w całości się nią pokryła. Następnie dodajemy sól i pieprz. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą. Cielęcinę smażymy porcjami, a następnie przekładamy je do miski.



Krok 2

Po usmażeniu całości, na tym samym tłuszczu dusimy drobno pokrojoną cebulę przez 5 minut, a następnie ponownie dodajemy mięso. Dolewamy wina i gotujemy przez 5 minut bez przykrycia.



Krok 3

Wlewamy przecier pomidorowy i szklankę wody, potem dodajemy natkę pietruszki, cynamon i gotujemy. Przykrywamy i dusimy przez 1,5 godziny. Następnie dodajemy do garnka pokrojone marchewki, ziemniaki i śmietankę Łaciatą. Całość przyprawiamy.



Krok 4

Wszystko gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki, marchewka i mięso będą miękkie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.