Danie typu stir-fry, czyli mielona wieprzowina z zieloną fasolką szparagową, którym charakteru nadaje orientalny sos. Ciekawa propozycja na obiad w stylu azjatyckim. Jeśli nie mamy ochoty na danie z ryżem, razem z fasolką na patelnię można dodać ugotowany chiński makaron pszenny - Mie lub Chow mein.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Soja, Sezam
Bez laktozy
Fasolkę opłukać, odciąć końce. Następnie ugotować w osolonej wodzie.
Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.
Szalotki i czosnek drobno posiekać. Na patelni lub w woku rozgrzać olej. Wrzucić szalotkę, czosnek i imbir. Smażyć na małym ogniu około 4 minuty. Następnie dodać mięso mielone i zwiększyć ogień. Smażyć do momentu, aż wieprzowina mocno się przysmaży. W międzyczasie porozdzielać łopatką mięso na mniejsze kawałki.
Do wieprzowiny dodać fasolkę i całość zalać sosem. Smażyć do zredukowania sosu, około 5 minut.
Wieprzowinę przełożyć na talerze. Serwować z ryżem, posypaną szczypiorkiem i sezamem.
Dodaj komentarz