Krokiety z kapustą i pieczarkami

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • NALEŚNIKI
  • mąka pszenna – 250 g
  • mleko – 500 ml
  • jajko – 1 szt.
  • sól
  • olej
  • FARSZ
  • kiszona kapusta – 200 g
  • pieczarki – 200 g
  • bulion warzywny – 250 ml
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • natka pietruszki – 0,5 pęczka
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • oliwa z oliwek
  • DO PANIEROWANIA
  • jajka – 2 szt.
  • bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plastry. Natkę pietruszki drobno siekamy, a pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pieczarki i doprawiamy solą. Smażymy razem, aż z pieczarek odparuje woda. Dodajemy pokrojoną kapustkę kiszoną i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy przez chwilę. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Farsz dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30-40 minut. Następnie odstawiamy farsz do wystudzenia.



Krok 2

W misce łączymy mąkę, jajko, mleko i szczyptę soli. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta na naleśniki. Odrobinę oleju wlewamy na patelnię i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.



Krok 3

Do każdego naleśnika nakładamy około 1-2 łyżek farszu. Boki naleśników składamy do środka i zwijamy krokiety. Krokiety panierujemy w rozbitych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.