Krokiety z kapustą i pieczarkami

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Naleśniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 1 jajko
  • sól
  • olej

Farsz:

  • 200 g kiszonej kapusty
  • 200 g pieczarej
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plastry. Natkę pietruszki drobno posiekaj, a pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.



Krok 2

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dodaj pieczarki i dopraw solą. Smaż razem, aż z pieczarek odparuje woda. Dodaj pokrojoną kapustkę kiszoną i posiekaną natkę pietruszki. Całość smaż przez chwilę. Następnie zalej wszystko bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Farsz duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 30-40 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.



Krok 3

Zrób ciasto na naleśniki: W misce połącz mąkę, jajko, mleko i szczyptę soli. Całość wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego ciasta.



Krok 4

Odrobinę oleju wlej na patelnię i rozsmaruj go dokładnie ręcznikiem papierowym. Usmaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.



Krok 5

Do każdego naleśnika nakładaj po około 1-2 łyżki farszu. Boki naleśników złóż do środka i zawiń z nich krokiety.



Krok 6

Naszykuj stanowisko do panierowania. Każdego krokieta obtocz w jajku, a potem w bułce tartej.



Krok 7

Usmaż krokiety na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.