Krokiety z pieczarkami i marchewką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 150 ml wody
  • 0,3 szkl. soku z marchewki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 ugotowana marchew po zmiksowaniu 0,5 szkl. purée
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 35-40 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowaną i obraną marchewkę pokroić na kawałki, zmiksować blenderem na gładki krem.





Krok 2

Jajka wbić do miski, dodać sól i zmiksować. Dodać mleko, wodę, sok marchewkowy wymieszany z sokiem z cytryny i olej. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie zmiksować, pozostawić na 15-20 minut, żeby odpoczęło.





Krok 3

Następnie na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki.





Farsz:

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na oleju. Następnie dodać starte na tarce pieczarki, odparować. Wymieszać z łyżką bułki tartej, przyprawić solą i pieprzem.





Krok 5

Na usmażone naleśniki wyłożyć porcje farszu, zawinąć przeciwległe boki i zwinąć jak roladki.





Krok 6

Zanurzać w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.





Wskazówki

Krokiety z pieczarkami podawać z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.