Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ugotowaną i obraną marchewkę pokroić na kawałki, zmiksować blenderem na gładki krem.
Jajka wbić do miski, dodać sól i zmiksować. Dodać mleko, wodę, sok marchewkowy wymieszany z sokiem z cytryny i olej. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie zmiksować, pozostawić na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
Następnie na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na oleju. Następnie dodać starte na tarce pieczarki, odparować. Wymieszać z łyżką bułki tartej, przyprawić solą i pieprzem.
Na usmażone naleśniki wyłożyć porcje farszu, zawinąć przeciwległe boki i zwinąć jak roladki.
Zanurzać w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Krokiety z pieczarkami podawać z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym.
Dodaj komentarz