Udko z kurczaka w cebulowo-imbirowej marynacie

Autor:

Śnieżynka

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach. Włożyć do miseczki, dodać oliwę, sos sojowy, pieprz, odrobinę soli, imbir i przyprawę curry, wymieszać. Umyte mięso osuszyć, naciąć w kilku miejscach, natrzeć marynatą i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 3-4 łyżki wody, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. ( Do naczynia z mięsem można wsypać obrane ziemniaki, oprószyć solą, pieprzem i papryką, skropić oliwą ) Piec około 45-50 minut w temp 190 stopni.

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 cebuli
  • Sól
  • Pieprz kolorowy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach. Włożyć do miseczki, dodać oliwę, sos sojowy, pieprz, odrobinę soli, imbir i przyprawę curry, wymieszać.



Krok 2

Umyte mięso osuszyć, naciąć w kilku miejscach, natrzeć marynatą i pozostawić w lodówce na kilka godzin.



Krok 3

Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 3-4 łyżki wody, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika (do naczynia z mięsem można wsypać obrane ziemniaki, oprószyć solą, pieprzem i papryką, skropić oliwą).



Krok 4

Piec około 45-50 minut w temperaturze 190°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.