Pierogi w wydaniu bezmięsnym. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dla fanów soczewicy to idealny przepis.
Danie: Obiad
Osób: 6-8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Przygotowujemy farsz. Soczewicę gotować tak długo, aż będzie się rozpadać. Siekamy cebulę. Pieczarki kroimy drobno. Cebulę wraz z pieczarkami podsmażamy na maśle. Mieszamy z soczewicą, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto. Mleko podgrzewamy w garnuszku. Na stolnicę wysypujemy 350 g mąki, pół płaskiej łyżeczki soli, jajko, olej. Wszystkie składniki mieszamy dolewając gorące mleko i podsypując mąkę.
Gotowe ciasto dzielimy na pół, jedną część rozwałkowujemy na 3 mm. Foremką do pierogów lub szklanką wykrawamy pierogi, nadziewamy farszem. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Zagotowujemy wodę w garnku. Pierogi wkładamy delikatnie do wrzącej wody. W momencie jak wypłyną na powierzchnię, gotować około 1-2 minut, wykładamy łyżką cedzakową. Podajemy polane przesmażonym masłem z cebulką i odrobiną natki pietruszki.
Dodaj komentarz