Pierogi z soczewicą i pieczarkami

Pierogi w wydaniu bezmięsnym. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dla fanów soczewicy to idealny przepis.

Danie: Obiad

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • ¼ łyżeczki soli (szczypta)

Farsz:

  • 250 g soczewicy
  • 1 dużą cebulę
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • Ok 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, tymianku
  • Natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy farsz. Soczewicę gotować tak długo, aż będzie się rozpadać. Siekamy cebulę. Pieczarki kroimy drobno. Cebulę wraz z pieczarkami podsmażamy na maśle. Mieszamy z soczewicą, doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 2

Przygotowujemy ciasto. Mleko podgrzewamy w garnuszku. Na stolnicę wysypujemy 350 g mąki, pół płaskiej łyżeczki soli, jajko, olej. Wszystkie składniki mieszamy dolewając gorące mleko i podsypując mąkę.



Krok 3

Gotowe ciasto dzielimy na pół, jedną część rozwałkowujemy na 3 mm. Foremką do pierogów lub szklanką wykrawamy pierogi, nadziewamy farszem. To samo robimy z drugą częścią ciasta.



Krok 4

Zagotowujemy wodę w garnku. Pierogi wkładamy delikatnie do wrzącej wody. W momencie jak wypłyną na powierzchnię, gotować około 1-2 minut, wykładamy łyżką cedzakową. Podajemy polane przesmażonym masłem z cebulką i odrobiną natki pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.