Krokiety z warzywami i kaszą

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki purée z dyni
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ⅔ łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Nadzienie:

  • 30 dag pieczarek
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,5 ugotowanej marchewki
  • 5-6 liści jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, podsmażyć. Liście jarmużu włożyć do wrzącej wody i gotować 3-4 minuty, osączyć, usunąć grube łodygi, posiekać. Połączyć z pieczarkami, dodać ugotowaną kaszę i startą na tarce marchew. Przyprawić do smaku, wymieszać.





Krok 2

Mleko połączyć z wodą, olejem, solą i purée z dyni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z płynnymi składnikami, zmiksować, pozostawić na pół godziny.



Krok 3

Na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki. Na każdy włożyć porcję nadzienia, zawinąć boki i zwinąć w roladki.





Krok 4

Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.





Krok 5

Na patelni z rozgrzanym olejem rumienić na złoty kolor.





Wskazówki

Krokiety podawać z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.