Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja
Wegetariańskie
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, podsmażyć. Liście jarmużu włożyć do wrzącej wody i gotować 3-4 minuty, osączyć, usunąć grube łodygi, posiekać. Połączyć z pieczarkami, dodać ugotowaną kaszę i startą na tarce marchew. Przyprawić do smaku, wymieszać.
Mleko połączyć z wodą, olejem, solą i purée z dyni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z płynnymi składnikami, zmiksować, pozostawić na pół godziny.
Na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki. Na każdy włożyć porcję nadzienia, zawinąć boki i zwinąć w roladki.
Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Na patelni z rozgrzanym olejem rumienić na złoty kolor.
Krokiety podawać z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym.
Dodaj komentarz