Krokiety z farszem z wieprzowiny, kapusty kiszonej i grzybów to idealne danie, które można przygotować nie tylko na Wigilię. Przygotowanie krokietów jest pracochłonne, jednak wspaniały smak z pewnością wynagrodzi czas poświęcony na ich przygotowanie.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Składniki potrzebne do ciasta naleśnikowego miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie nalewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy je na powierzchni patelni. Smażymy po 3 minuty z każdej strony.
Farsz: suszone grzyby dzień wcześniej moczymy i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie odcedzamy i drobno kroimy. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Cebulę i grzyby podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy mięso wieprzowe, kapustę kiszoną, sól, pieprz i zioła prowansalskie, dokładnie mieszamy i dusimy przez 30 minut, cały czas mieszając.
Uzyskany farsz zawijamy w krokiety. Krokiety panierujemy w jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej, następnie podsmażmy z obu stron na kolor rumiany. Podajemy na ciepło.
Dodaj komentarz