Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 dag startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Farsz:

  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 zielonej papryki
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 mały por
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sos sojowy do smaku
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Buła tarta
  • 2 jajka
  • Mąka
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę bez gniazd nasiennych i cukinię ze skórką pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony w krążki por, dodać paprykę i cukinię, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, sosem sojowym i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.





Krok 2

Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać żółty ser, mąkę i żółtko.





Krok 3

Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ziemniakami, przyprawić solą i pieprzem.





Krok 4

Szybko zagnieść ciasto, uformować placuszki, ułożyć porcję farszu warzywnego.





Krok 5

Ciastem zawinąć farsz, dokładnie zlepić formując podłużne krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej.





Krok 6

Tępą stroną noża zrobić kratkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć krokiety i smażyć na złoty kolor.





Wskazówki

Usmażone krokiety osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.