Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
 Poziom trudności:  Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja
Wegetariańskie
Paprykę bez gniazd nasiennych i cukinię ze skórką pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony w krążki por, dodać paprykę i cukinię, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, sosem sojowym i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać żółty ser, mąkę i żółtko.
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ziemniakami, przyprawić solą i pieprzem.
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Szybko zagnieść ciasto, uformować placuszki, ułożyć porcję farszu warzywnego.
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Ciastem zawinąć farsz, dokładnie zlepić formując podłużne krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Tępą stroną noża zrobić kratkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć krokiety i smażyć na złoty kolor.
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                
                                                                    Usmażone krokiety osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
                                    
                                                            
Dodaj komentarz