Policzki wieprzowe w sosie własnym

Policzki to pyszna, lecz nieco niedoceniona część mięsa. Odpowiednio przyrządzone są miękkie, kruche, wręcz rozpływające się w ustach. Dziś proponujemy wieprzowe policzki duszone w sosie własnym z marchewką i cebulą. Idealna propozycja obiadowa. Danie uda się również z policzkami wołowymi.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g policzków wieprzowych,
  • - 250 ml gorącej wody,
  • - 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • - 2 liście laurowe,
  • - 1 duża marchewka,
  • - 1 cebula,
  • - 1 łyżka mąki pszennej,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz,
  • - olej do smażenia

Dodatkowo:

  • - posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, a cebulę w piórka.



Krok 2

Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć mąką i dokładnie wymieszać, aby mąką pokryła równomiernie mięso.



Krok 3

Na patelni rozgrzać olej, włożyć policzki. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Policzki przesunąć na bok patelni, w wolne miejsce wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę i cebulę. Posolić i popieprzyć. Smażyć razem kilka minut.



Krok 4

Gdy warzywa się przesmażą, całość zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i gotować do miękkości mięsa.



Krok 5

Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.