Ciasto francuskie na wytrawnie, czyli koperty faszerowane serkiem śmietankowym puszystym, szynką konserwową i szczypiorkiem. Pyszne i ekspresowe w wykonaniu. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego stanowią idealną przekąskę na różnego rodzaju imprezy. Wszyscy będą pytali o przepis!
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Szynkę konserwową drobno pokroić. Wymieszać w miseczce z serkiem śmietankowym puszystym i posiekanym szczypiorkiem. Popieprzyć.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 równych części. Na środku każdego prostokąta umieścić farsz, a następnie złożyć na pół, dociskając brzegi (np. widelcem). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch kopert.
Koperty wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, do zarumienia.
Dodaj komentarz