Kruche ciasteczka

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na to margarynę.



Krok 2

Żółtka wymieszać z cukrem i dodać do składników na stolnicy.



Krok 3

Dodać śmietanę - zagnieść wszystko razem dodając tyle śmietany, by ciasto było elastyczne i dało się rozwałkować.



Krok 4

Ciasto rozwałkować na placki o grubości ok. 1 cm. Wykrawać dowolne kształty.



Krok 5

Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym białkiem lub posypać cukrem.



Krok 6

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec około 15 minut, aż się zarumienią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.