Owoce i krewetki to nieco zaskakujące połączenie, ale dlaczego by nie spróbować? Każdy ze składników sałatki jest zdrowy i pyszny, podając je razem łączymy ich smaki i aromaty, a sałatka zyskuje na oryginalności.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Truskawki, Skorupiaki
Fit
Najwięcej uwagi zajmie nam smażenie krewetek, ponieważ kiedy wstawimy je na ogień i rozgrzaną oliwę co kilka (około 3) minut należy je obracać, aż staną się różowe i aromatyczne.
Teraz do miski wkładamy mix sałat, od razu gotowy do podania. Dokładnie myjemy truskawki i awokado. Truskawki przekrawamy na pół, a awokado pozbawiamy skórki i pestki i kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy przyrządzone krewetki, całość skrapiamy miodem.
Awokado przekrój wzdłuż na dwie części. Następnie przekręć je w przeciwnych kierunkach i oderwij. Połówkę, w której pozostała pestka, weź w dłoń i bezpiecznie wbij nóż w pestkę. Trzymając awokado, poruszaj nożem w różnych kierunkach – pestka wyjdzie sama.
Dodaj komentarz