Kruchy placek z winogronem

Autor:

Monika Och

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła Łaciate
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • Około 2-3 kiście winogrona ciemnego
  • 2 łyżki grysiku do posypania wyłożonego ciasta
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Winogrono obieramy myjemy, osuszamy i obieramy z kiści.



Krok 2

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mniej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (w proporcji 1/3 i 2/3).



Krok 3

Pierwszą część (większą) wykładamy na dno przygotowanej tortownicy o średnicy 26 cm . Formujemy nieco wyższe brzegi.



Krok 4

Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy grysikiem. Na grysik wykładamy obrane z kiści winogrono.



Krok 5

Z drugiej części ciasta wycinamy paski, które układając na owocach przeplatamy.



Krok 6

Z części ciasta formujemy kulki i układamy je na powstałej kratce, tak by powstały kiście winogrona.



Krok 8

Gotowe ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy.



Krok 9

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.