Picadillo to potrawa popularna w kuchni kubańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej - mielona wołowina w pomidorach. Pomiędzy regionami różni się dodatkami, które są do niej dodawane. Picadillo najlepiej smakuje serwowane z ryżem, posypane natką pietruszki lub kolendrą. Miłośnicy połączeń słodko-słonych mogą również dodać rodzynki (na etapie dodawania oliwek).
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Cebulę, paprykę i czosnek drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać czosnek i paprykę i smażyć razem 3 minuty.
Do warzyw dodać mięso. Smażyć do momentu, aż nabierze brązowego koloru, a woda odparuje. Wtedy dodać oregano, kumin, liść laurowy, pomidory, oliwki i wlać wino. Gotować bez przykrycia około 20 minut.
Picadillo doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj komentarz