Kubańskie picadillo

Picadillo to potrawa popularna w kuchni kubańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej - mielona wołowina w pomidorach. Pomiędzy regionami różni się dodatkami, które są do niej dodawane. Picadillo najlepiej smakuje serwowane z ryżem, posypane natką pietruszki lub kolendrą. Miłośnicy połączeń słodko-słonych mogą również dodać rodzynki (na etapie dodawania oliwek).

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mielonej wołowiny,
  • - 1 puszka krojonych pomidorów,
  • - 60 ml białego wytrawnego wina,
  • - 50 ml wody lub bulionu,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 cebula,
  • - 1 zielona papryka,
  • - 1 liść laurowy,
  • - 1 łyżeczka oregano,
  • - ½ łyżeczki kuminu,
  • - 1/3 szklanki czarnych oliwek,
  • - sól i pieprz,
  • - olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę, paprykę i czosnek drobno pokroić.



Krok 2

Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać czosnek i paprykę i smażyć razem 3 minuty.



Krok 3

Do warzyw dodać mięso. Smażyć do momentu, aż nabierze brązowego koloru, a woda odparuje. Wtedy dodać oregano, kumin, liść laurowy, pomidory, oliwki i wlać wino. Gotować bez przykrycia około 20 minut.



Krok 4

Picadillo doprawić do smaku solą i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.