Pieczeń z kaczki w sosie malinowym

Pieczeń z kaczki z malinami to danie, które możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pyszne, delikatne mięso i słodko-kwaśny sos malinowy sprawią, że goście z pewnością zażyczą sobie dokładkę.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki
  • 500 g malin + do dekoracji
  • 100 g czerwonej porzeczki + do dekoracji
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3 łyżki octu winnego
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka Śmietanki Łaciatej 12%

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Pierś z kaczki myjemy, osuszamy i nacinamy od strony skóry. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym obsmażamy na oliwie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut.



Krok 2

Na patelnię po kaczce dodajemy czerwone wino i maliny z porzeczkami (zostawiamy po klika do dekoracji). Dodajemy sok z limonki, miód i ocet. Podgrzewamy i lekko blendujemy. Dodajemy śmietankę Łaciatą i całość mieszamy.



Krok 3

Kaczkę kroimy na plastry i podajemy z sosem malinowym. Dekorujemy świeżymi owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.