Kuleczki ziemniaczane z mazzarellą

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 10-12 małych kulek sera mozzarella
  • Sól do smaku
  • Biały pieprz do smaku
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do zimnych ziemniaków dodać mąki, jajko, sól i koperek. Przyprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać.





Krok 2

Przygotowane ciasto podzielić na równe porcje. Z ciasta zrobić placuszki, ułożyć po kulce mozzarelli.





Krok 3

Uformować okrągłe kuleczki i obtoczyć w bułce tartej.





Krok 4

Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.



Wskazówki

Podawać z sosem np. czosnkowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.