Kurczak piccata

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • mąka pszenna
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 50 g masła Łaciate
  • 3 łyżki kaparów
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie:

Przekroić przepołowić wzdłuż i rozklepać na równe, cienkie filety, a następnie posypać solą i pieprzem i zamarynować w mące. Na gorącej patelni z oliwą smażyć filety po około 2 minuty z każdej strony i wyjąć. Do tej samej patelni wlać wino i redukować przez około minutę, po czym wrzucić masło i mieszając roztopić. Kapary odcedzić, wrzucić na patelnię i chwilę smażyć, po czym znów włożyć mięso i dodać pietruszkę. Całość smażyć jeszcze przez minutę, a w tym czasie obrócić kotlety na drugą stronę, po czym zdjąć z ognia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.