Sernik na herbatnikach kakaowych

Autor:

Kamila O

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg sera białego z wiaderka
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 2 opak. budyniu waniliowego
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 7 jajek
  • ¾ szkl. cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy po łyżce sera białego z wiaderka i budyń w proszku.



Krok 2

Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki oraz skórkę kandyzowana z pomarańczy.



Krok 3

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie łączymy z masą twarogową za pomocą drewnianej łyżki.



Krok 4

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Przekładamy na nią mase serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 60 minut w 180°C.



Krok 5

Po wyłączeniu piekarnika trzymamy sernik jeszcze około 10-15 minut w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.