Kurczak pieczony w bulionie borowikowym

Szybki sposób na przygotowanie prostego, a jednocześnie smacznego obiadu. Kurczak pieczony w borowikowym bulionie jest bardzo aromatyczny i smaczny!

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 podwójne filety z kurczaka
  • 250 g borowików
  • 400 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Wymyte i osuszone mięso kroimy w ukośne paski. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.



Krok 2

Borowiki oczyszczamy i blendujemy z natką pietruszki. Do gorącego bulionu dodajemy borowiki i śmietankę Łaciatą. Mięso zalewamy gotowym sosem tak, aby było przykryte. Pieczemy przez 40 minut.



Krok 3

Mięso w sosie przekładamy do małych miseczek i podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.