Śledź z wykwintnym sosem

Danie na regionalną wieczerzę Wigilijną. Pyszne śledzie marynowane w żurawinowym sosie sprawdzą się idealnie jako świąteczna przystawka.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 szklanka mleka Łaciate

Sos:

  • 2 posiekane cebulki
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • Do dekoracji kolory pieprz i szczypior

Przygotowanie

Krok 1

Filet moczymy w wodzie przez 8 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę. Po 8 godzinach odlewamy wodę, zalewamy je schłodzonym mlekiem i moczymy jeszcze przez 2 godziny.



Krok 2

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Wyjmujemy filet, dokładnie go suszymy i kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy sos: Śmietankę Łaciatą mieszamy z posiekaną cebulką, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.



Krok 3

Kawałki śledzia rozkładamy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy ziarenkami kolorowego pieprzu oraz pokrojonym szczypiorem. Podajemy z ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.