Danie na regionalną wieczerzę Wigilijną. Pyszne śledzie marynowane w żurawinowym sosie sprawdzą się idealnie jako świąteczna przystawka.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Filet moczymy w wodzie przez 8 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę. Po 8 godzinach odlewamy wodę, zalewamy je schłodzonym mlekiem i moczymy jeszcze przez 2 godziny.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Wyjmujemy filet, dokładnie go suszymy i kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy sos: Śmietankę Łaciatą mieszamy z posiekaną cebulką, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Kawałki śledzia rozkładamy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy ziarenkami kolorowego pieprzu oraz pokrojonym szczypiorem. Podajemy z ziemniakami.
Dodaj komentarz