Wątróbki drobiowe z makaronem

Wyśmienite, jeśli ktoś raz ich spróbuje - od razu przekona się do podrobów. Makaron z watróbką drobiową to pyszne danie, do którego aż chce się powracać.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g wątróbek drobiowych
  • - 4 posiekane cebule
  • - 4 łyżki masła
  • - 2 szklanki mleka
  • - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • - 200 g makaronu
  • - 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • - 1 łyżka oleju
  • - po 1 łyżeczce przypraw: słodkiej mielonej papryki, oregano, bazylii, ziół prowansalskich, soli, pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę podsmażamy na 1 łyżce masła, doprawiamy pieprzem. Dodajemy pietruszkę i smażymy 2 minuty. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem, odcedzamy i podsmażamy na łyżce masła.



Krok 2

Doprawiamy mieloną papryką. Mieszamy makaron z cebulą. Umyte i oczyszczone wątróbki moczymy w mleku przez 30 minut.



Krok 3

Mieszamy ze sobą oregano, bazylię i zioła prowansalskie, a następnie oprószamy nimi wątróbki. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na pozostałym maśle.



Krok 4

Pod koniec smażenia solimy, a następnie dodajemy do makaronu i mieszamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.