Kurczak po węgiersku

Potrawa aromatyczna, lekko pikantna. Wybornie smakuje na gorąco z ziemniakami lub makaronem. Polecana na domowy, rodzinny posiłek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,2 kg filetów kurczaka
  • ½ kg świeżych pomidorów
  • 5 cebuli
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. Dodajemy pokrojonego kurczaka. Podsmażamy do zarumienienia się mięsa.



Krok 2

Do mięsa dodajemy paprykę, mieszamy i razem podsmażamy przez 5 minut.



Krok 3

Pomidory kroimy w cząstki, podduszamy w osobnym rondelku. Dodajemy do mięsa razem z kminkiem i rosołem. Dusimy ok. 30 minut.



Krok 4

Mąką zmieszaną ze śmietanką Łaciatą polewamy mięso. Gotujemy, dopóki sos nie zgęstnieje.



Wskazówki

Jeżeli nie przepadasz za ostrymi potrawami, wystarczy wymienić ostrą paprykę na słodką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.