Kapustę brukselkę blanszować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć, ostudzić. Połączyć z brukselką i żółtym serem, przyprawić do smaku, wymieszać ( dużą brukselkę pokroić).
Udko umyć, osuszyć, usunąć kości. Mięso lekko zbić tłuczkiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Zimny farsz wyłożyć na przygotowane mięso.
Nadzienie zawinąć mięsem ze skórą i zawiązać bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami.
Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, oprószyć mieloną papryką, podlać kilkoma łyżkami wody.
Naczynie przykryć, włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 45-50 minut polewając kilka razy powstałym podczas pieczenia sosem.
Dodaj komentarz