Udko nadziewane brukselką

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 5 dag kapusty brukselki
  • 0,5 małej cebuli
  • 0,4 papryki
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • Papryka mielona
  • Skórka pomarańczowa

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę brukselkę blanszować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć, ostudzić. Połączyć z brukselką i żółtym serem, przyprawić do smaku, wymieszać ( dużą brukselkę pokroić).





Krok 2

Udko umyć, osuszyć, usunąć kości. Mięso lekko zbić tłuczkiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Zimny farsz wyłożyć na przygotowane mięso.





Krok 3

Nadzienie zawinąć mięsem ze skórą i zawiązać bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami.





Krok 4

Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, oprószyć mieloną papryką, podlać kilkoma łyżkami wody.





Krok 5

Naczynie przykryć, włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 45-50 minut polewając kilka razy powstałym podczas pieczenia sosem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.