Zupa fasolowo-pomidorowa w czerwonym winie

Zupa fasolowo-pomidorowa w czerwonym winie to danie smaczne, zdrowe i niezwykle pożywne. Wyśmienitego smaku nadaje jej czerwone wino. Warto jej spróbować. Polecana na różne okazje.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g fasoli białej
  • - 1 papryka
  • - 1 cebula
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • - ½ szklanki czerwonego wina
  • - 1 łyżka Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 2 liście laurowe
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ½ łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Namoczoną w wodzie fasolę (moczoną przez całą noc) gotujemy w świeżej wodzie i łączymy z pokrojonymi drobno warzywami. Dodajemy liście laurowe i gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka.



Krok 2

Paprykę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni. Dodajemy również pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy, a następnie zalewamy czerwonym winem. Całość dusimy przez 5 minut.



Krok 3

Do garnka z fasolą dodajemy składniki z patelni, dodajemy 2 szklanki wody i gotujemy. Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą.



Krok 4 

Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.