Zupa fasolowo-pomidorowa w czerwonym winie to danie smaczne, zdrowe i niezwykle pożywne. Wyśmienitego smaku nadaje jej czerwone wino. Warto jej spróbować. Polecana na różne okazje.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Namoczoną w wodzie fasolę (moczoną przez całą noc) gotujemy w świeżej wodzie i łączymy z pokrojonymi drobno warzywami. Dodajemy liście laurowe i gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka.
Paprykę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni. Dodajemy również pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy, a następnie zalewamy czerwonym winem. Całość dusimy przez 5 minut.
Do garnka z fasolą dodajemy składniki z patelni, dodajemy 2 szklanki wody i gotujemy. Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Dodaj komentarz