Kurczak w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem i cytryną

Kurczak w sosie śmietankowym ze szczypiorkiem i cytryną jest doskonałym daniem, polecanym dla całej rodziny. Potrawa smaczna i zdrowa. Idealnie nadaje się jako danie główne.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany Mazurski Smak 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypiorek
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 25 g mąki pszennej tortowej
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek siekamy.



Krok 2

Pokrojone filety z kurczaka razem z cebulą i czosnkiem smażymy na rozgrzanej wcześniej patelni na oleju.



Krok 3

Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do pozostałych składników po czym wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.



Krok 4

Danie podajemy na ciepło. Całość przyozdabiamy pokrojonym drobno szczypiorkiem i pokrojoną na ćwiartki cytryną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.