Kurczak w stylu tex-mex

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka ( piersi, uda, skrzydełka)
  • 3 białka
  • Olej
  • 2 limonki

Marynata:

  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka kuminu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • Sok z 2 limonek
  • Sól i pieprz

Panierka:

  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka chilli

Przygotowanie

Krok 1

Mięso oczyszczamy z błonek. Składniki marynaty mieszamy w misce. Dodajemy kurczaka i dokładnie obtaczamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny



Krok 2

Białka ubijamy przez minutę. W misce łączymy składniki panierki. Kurczaka wyciągamy z marynaty, zanurzamy w białku, a następnie w panierce. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na 2 h.



Krok 3

W dużym, wysokim garnku rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy, aż do momentu kiedy skórka stanie się złocista. Przekładamy na ręczniczek i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.



Krok 4

Podajemy z limonką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.