Oryginalna jagnięcina z zielonym groszkiem

Jagnięcina z groszkiem to danie smaczne, delikatne i zdrowe. Bogate w składniki odżywcze, łatwe w przygotowaniu. Może być podawane oddzielnie lub np. z ziemniakami albo ryżem.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg groszku konserwowego
  • - 0,5 kg udźca jagnięcego
  • - 2 pomidory
  • - 1 marchewka
  • - 2 łyżki smalcu
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 cebule
  • - 1/2 szklanki białego wina
  • - 1 posiekana natka pietruszki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na smalcu. Kiedy lekko się zarumieni dodajemy mięso, pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w kostkę marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie razem podsmażamy.



Krok 2

Po 10 minutach podlewamy wszystko wywarem i dusimy, aż mięso będzie prawie miękkie (w razie potrzeby podlewamy wodą).



Krok 3

Dodajemy groszek, podlewamy winem i dusimy całość, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dekorujemy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.