Kurczak wędzony

Aromatyczne danie do wykorzystania zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek. Zdrowe, bez chemii, utrwalaczy świeżości i polepszaczy chemicznych smaku.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg kurczaka
  • - 2 łyżeczki soli peklowej
  • - 2 łyżeczki soli
  • - 2 łyżki suszonego czosnku
  • - 1 łyżka curry
  • - siatka do wędzenia szynek
  • - 5 liści laurowych
  • - 4 ziela angielskie

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka dokładnie czyścimy, płuczemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.



Krok 2

Nacieramy kurczaka przyprawami, układamy w naczyniu, przykrywamy dużym talerzem i uciskamy czymś ciężkim. Odstawiamy na 3 dni do lodówki.



Krok 3

Wędzimy w wędzarni lub specjalnym naczyniu do wędzenia przez ok. 4 godziny.



Krok 4

Po uwędzeniu zaparzamy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.